Monday, May 30, 2016

Lahirnya Areesa Adelia MZ

Assalamualaikum!

macam mana nak mula eh?
hmmmmmm


Alhamdulillah setelah 40w + 2day which means dah overdue berjaya melahirkan seorang princess tomato ni
act due date 1 mac 2016 tapi since baby suka ikut mommy gi kerja dia xmo keluar on the dot huhuhu


meh nak cerita dari awal
mommy daddy sebenarnya eksited nak baby keluar 29 feb 2016
yelah leap year kan tahun ni so macam rare lah kalo baby keluar masa tu
pulun berdoa supaya dapatlah merasa baby leap year sekali nan adoo
28 feb 2016 tu dah rasa sakit sipi sipi so macam eksited lah hahaha
29 feb 2016 lepas check up kat KD rasa sakit lagi terus rela hati pergi hospital serah diri kononnya
padahal sakit sikit je disebabkan eksited tarikh jomlah ke hospital gitu
so warded hospital sehari tapi sepanjang masa tu takde pape contraction pun hahahaha
dah gatal kena warded pastu bosan mintak balik
baru ku tahu gini rupanya tahap bosan duduk di spital
dengan connection 4g slow lagi ler haru
asyik bangun tido aje last last mintak balik pastu mintak mc sehari
sayang cuti woooo
so babailah nak anak lahir leap year
mungkin kita cuba next time oppps 😝


2 mac 2016 pergilah ko kerja macam takde pape yang berlaku semalam
siap lari lari pergi meeting lagi
so kita aim next date 3/3/16 pulok
siap berangan pilih date hahahaha
so gi kerja tu exercise naik tangga turun tangga dengan harapan beranaklah pada tarikh lawo yang dihajati
balik keje siap pergi bedal dominos dengan aiskrim lagi huehuehue
esoknya tengah sesiap nak gi kerja tetiba rasa nak kencing
pas siap tu tetiba eh eh ape ni dot dot merah ni
bagitau lakiku dia cakap jom lah ke hospital pulok kite
pergi kejut mama papa ella bagitau diorang pun cakap better pergi hospital
so moh ler kita ke hospital
register bagai semua doc panggil check jalan dah bukak tapi baru 1cm
so warded lagi sekali kita kali ni memang betul-betul beranak ni
start warded tu sampai ke malam sakit dia Ya Allah tak tertanggung
nak bangun sakit nak baring sakit pendek kata semua pun sakitlah
dari pagi warded pukul 8.30pagi gitu tunggu punya tunggu melepas lagi tarikh 3/3/16 (nak mommy ni gila tarikh cantik :p)
Tapi nak cakapnya malam tu Ya Allah sakitnya memang tak dapat tidur langsung
Kalau tidur pun dalam tak sedar terlelap huhuhu
Begini rupanya sakit nak bersalin
Nak keluar yang seorang ni pun dah macamni rasa memang tabiklah yang anak 3-4 orang apatah lagi yang seploh orang tuuu
So esok pagi sambung sakit lagi
Lama oh sakitnya
Yang paling ngok sepanjang duduk hospital iols tak mandi yer uols hahaha
Sejuk giler wei airnya takdek water heater nak sapu muka pun terketar ketar campur dengan sakit memang tidok ler nak mandi kan *dasar spesis kambing takut air sejuk
Iols gosok gigi lap apa yang patut je pastu dah siap jom tukar uniform pink baru
Doctor nurse semua tak perasan iols tak mandi means still wangi lettew hahaha
Sakit masih berterusan yer sampailah surrender mintak cek laluan
Nurse check pagi tu baru 2cm kot lupa dah
Pastu bagitau pukul 9pg nanti datang cek laluan lagi
Saya kan spesis skema so pukul 9pg kedek-kedek jalan pergi checking room check jalan lagi baru berapa cm ntah lupa dah
Dalam pukul 11pg tu check lagi dah 4cm kot tunggu lagi
Pastu lupa dah pukul berapa nurse check dekat ward katanya dah 7cm terus suruh panjat katil nak hantar pergi labour room
Sampai labour room doc check laluan lagi cakap bru 5cm kot
Hoiiii durjana apakah ini kena tunggu lagi estimate lagi 5jam bru baby nak keluar
So duduk lah tahan sakit dalam labour room time tu doc dah pecahkan air ketuban then rasa sakit makin menjadi-jadi
Tak tahan sangat ngadu kat nurse lambat lagi ke ni saya sakit  sangat dah ni
Nurse tu melayan pulak cakap sakit bersalin memang macam ni takde ubat sakit tahan lah
Selang berapa minit ngadu lagi sampai nurse tu fedup kot terus bagitau ambik ubat cucuk kat bontot lah yer
Mula mula kental tak nak sebab takut epidural 
(Epidural eh yang cucuk kat tulang belakang tu?)
Rupanya bukan ni ubat sakit biasa yang buatkan jadi mengantuk yang amat tambah pulak ambik ubat sedut tu lagi ler lalok
masa dalam LR kan laki boleh tunggu dalam rasa sakit tu ade jugak amukan terjadi nasib baik lakiku redho layan bini dia yang menahan kesakitan hahahaha
ella siap marahkan zul lagi sebab tengok dia pegang phone padahal dia nak bgtau family yang ella ni bersalin lagi
ampuuun yer lakiku 😆


tunggu punya tunggu
dalam pukul 1 petang lebih gitu dah rasa sakit sangat macam nak berak
zul pergi panggil nurse bagitau nurse cakap lambat lagi tu estimate 5 jam lagi
eh eh kita dah sakit sangat ni dia boleh main ikut timming pulok
ok sabar tahan lagi sakit
pukul 2 ptg lebih ngadu lagi sakit nurse datang lagi cek tengok
eh eh eh terus jerit panggil doc dah nampak kepala baby
ntah doc mana yang datang suroh prepare semua
Alhamdulillah tepat jam 2.58petang 4 Mac 2016 dengan berat 3.5kg lahirlah Areesa Adelia MZ
 Semoga jadi anak yang berguna, solehah, bijak pandai dan sihat selalu yer sayang 😚



love ❤️,
mommy

0 comments:

Post a Comment

Cakap memolek neh.. trime kasih ^_^