Thursday, June 9, 2016

Vaksin Pneumococcal

Assalamualaikum!


Alhamdulillah princess tomato dah selamat terima jab pertama Vaksin Pneumococcal
time ambil vaksin ni umur dia 2m++
mula-mula berbelah bagi jugak nak ambil ke tak vaksin ni yelah kat terengganu ni limited siket tempat yang ada provide vaksin ni
yang ella survey hanya KTS dan Klinik Khoo sahaja yang ada di Kuala Terengganu
tak tahu lah klinik lain ada ke tak huhuhu
tanya orang pun diorang macam blur apakah vaksin itu
kita nak explain bebanyak pun takut salah kan
apa yang kita tahu kita explain share the knowledge

lepas bincang dengan daddynya kitaorang stick to the decision untuk ambil vaksin ni demi si tomato dan decide nak ambil dekat KTS
harga vaksin sama je dengan klinik khoo cuma yang membezakannya sape yang cucuk tu aje
kalo di KTS dia ada rate 
pakar rate lain, MO rate lain gituler kekdahnya
tapi total semua tak jauh beza pun dengan klinik khoo 


so 12 may 2016 aritu selamat lah kena vaksin sikecik ni
tanya doc akan demam tak?
soalan mak mak kan takut anak demam
katanya tak demam tapi depends on the baby itself katanya
dalam hati berdoa supaya tak demam
sekali balik rumah melepek sikecik ni demam
suhu tak tinggi pun dalam 37 - 38 je tapi merengek lah mungkin dia tak sedap badan tu yang duk ek ek je


untuk Vaksin Pneumococcal ni if ambil from baby start 2m dia akan dapat 4 kali jab
means 2m, 4m, 6m and last 12m
kalau nak ambil sekali dengan vaksin rotavirus pun boleh jugak


Vaksin Pneumococcal ni vaksin tambahan yer dan tidak disediakan di klinik gov
ella pernah tanya di KD dengan KK if diorang ada sediakan vaksin ni with charge tapi hampa takde diorang just bagi untuk sesiapa yang dah sakit je untuk yang tambahan ni tidak disediakan
sedikit info Vaksin Pneumococcal:-


Pneumonia merujuk kepada jangkitan kuman pada paru-paru yang membuatkan seseorang itu sukar bernafas. Ia berlaku disebabkan saluran udara pada paru-paru dipenuhi nanah dan lendir yang menyebabkan sistem pernafasan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Keadaan ini jika dibiarkan berterusan akan mengakibatkan oksigen tidak sampai ke dalam darah dan sel tubuh. Ini akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan oksigen yang menyebabkan dia sukar bernafas yang membahayakan nyawa si manja anda.

Pneumonia terjadi kerana jangkitan bakteria, virus, fungus dan parasit. Secara umum antara bakteria yang menyebabkan pneumonia adalah ‘Streptococcus pneumoniae’, ‘Haemophilus influenzae’, ‘Chlamydia trachomatis’,’Mycoplasma pneumoniae’ dan ‘Legionella pneumophila’. Jangkitan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan di hidung , batuk, selsema dan berterusan pada paru-paru.

Kira-kira 60 peratus punca utama kebanyakan kanak-kanak dimasukkan ke wad di Malaysia. Pada awalnya kanak-kanak akan mengalami keradangan paru-paru (bronkitis) sebelum bertukar menjadi lebih kronik iaitu pneumonia. Pneumonia mungkin sukar dikesan pada kanak-kanak yang aktif, tetapi secara umum boleh dikesan menerusi perubahan sifat kanak-kanak itu iaitu meragam, tidak mahu minum susu dan tidak aktif.

Bagi kanak-kanak yang aktif, mungkin sedikit sukar mengesan gejala ini tetapi jika dia batuk berpanjangan selama tiga hari, lesu, muntah, nafas berbunyi dan mengalami kekurangan air (dehidrasi) segera dapatkan pemeriksaan lanjut dengan pegawai perubatan berdekatan. ibu bapa sepatutnya menyedari risiko pneumonia. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kanak-kanak yang berisiko mendapat penyakit ini ialah mereka yang dijaga oleh pengasuh di taska, ‘day care’ iaitu dalam kelompok yang ramai dan keluarga yang besar dengan rumah yang sempit. Pada masa yang sama persekitaran dibiarkan tidak bersih dan perkongsian bekas makanan dan minuman yang menyebabkan penyakit disebar dengan mudah.

Dalam pada itu, bagi bayi yang berusia satu hingga tiga bulan sepatutnya sihat dan tidak ada sebab bayi ini mengalami demam. Namun jika tetap mengalami demam, bayi harus menjalani pemeriksaan imunisasinya.

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen. Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital iaitu pernafasan laju, sukar untuk bernafas , bibir menjadi biru, batuk berdarah dan tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing. Jangkitan kuman ini boleh membahayakan nyawa.

Simptom
♦ Demam panas
♦ Batuk dengan atau tanpa kahak
♦ Sakit dada
♦ Tiada selera makan, tidak mahu makan
♦ Rasa tidak sihat, sering merengek
♦ Pernafasan laju atau susah bernafas
♦ Muntah atau cirit-birit

Rawatan
Kanak-kanak yang mengalami jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Bagaimanapun, jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Dalam pada itu, pencegahan awal untuk mengelak jangkitan kuman boleh dilakukan seperti amalan kebersihan diri, persekitaran yang baik dan meneruskan penyusuan susu ibu. Alternatif lain pencegahan awal ibu bapa boleh mendapatkan vaksin melalui hospital swasta untuk meningkatkan imun anak anda. Vaksin seperti vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles), Vaksin influenza dan Vaksin pneumococcal merupakan pengambilan imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru.

♦ Beza batuk biasa dan batuk pneumonia
Batuk biasa Bunyinya ‘tidak dalam’ berbanding batuk akibat pneumonia.
 
 Batuk pneumoniaBunyinya ‘dalam’ dan kerap terjadi waktu malam sehingga ke pagi. Kahak berhimpun kerana lebih kerap batuk di sebelah malam.

5 Tip Mudah
1. Mesti ada termometer untuk mengukur suhu badan anak.
2. Dapatkan puting botol susu jenis Y-Cut iaitu susu keluar apabila dihisap oleh anak kecil. Jenis ini membantu mengelak anak kecil tersedak susu.
3. Pastikan persekitaran taska bersih dan tidak terlalu ramai kanak-kanak.
4. Dapatkan rawatan doktor jika demam, selesema dan batuk tidak pulih selepas tiga hari.
5. Teruskan penyusuan susu ibu untuk meningkatkan antibodinya.

Sumber : web Pa&Ma
 oh untuk yang nak dapatkan vaksin ni di KTS total untuk 1 jab dalam RM370++ itu termasuk consulataion fees, registration dan tax
demimu anak takpe mommy sanggup susah asalkan awak sihat cegas cerdas
next jab bulan 7 pulak yer sayang


love ❤️,
mommy

0 comments:

Post a Comment

Cakap memolek neh.. trime kasih ^_^