Monday, February 27, 2012

Tips Memakai Cincin Mengikut Islam

Assalamualaikum
Siapa tak suka cincin memang peliks lagi lagi yang emas doploh kali ganda peliks. Ella ni ada penyakit keturunan tengok barang kemas naik hantu gerams tapi dek kerana sekarang blajor lagi kita pinjams yang emaks punya dulu buat melarams hikhik tapi time raya je lah dapat pinjam time lain jangan ko mengharap memang takkan kau dapat.


Sebut pasal cincin ella nak share satu info dari pembacaan buku ilmiah. Sekarang dah pandai baca buku ilmiah hokey tapi novel tetap jugak nombor satu dihatiku hahahaha. Infonya pasal memakai cincin mengikut Islam, gini bunyinya


"Nasihat Nabi Muhammad saw kepada Saidina Ali, Nabi saw berpesan kalau memakai cincin pakailah dijari manis dan dijari kelingking, jangan memakai dijari tengah dan dijari telunjuk." Kenapa? "Kerana memakai cincin dijari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah swt iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut as."


Jadinya cara memakai cincin ni bukan hanya untuk perempuans tapi jugak untuk kaum adam. Kalau ada terlihat saudara mara atau sahabat handai memakai cincin dijari yang tidak sepatutnya ni haruslah kita menegur tentang cara yang betul pakai cincin mengikut syariat Islam kalau tak sia sia dapat kecelakaan dari Allah swt. Nak cantik beria bagai tapi tak dapt pahala kalau niat nak ikut sunnag Nabi saw free free dapat pahala.


wallahhualam~


gambar sumber ihsan google.

1 comment:

  1. terima kasih untuk maklumatnya..^^.kalau aq kawin satu hari nanti,aq nk cincin emas 100 karat..haha XD

    ReplyDelete

Cakap memolek neh.. trime kasih ^_^