Wednesday, December 26, 2012

Alpokat / Avocado

Assalamualaikum!


Sambung entri Pualu Karimun semalam. Kan saya bilang ada beli avocado 5 kilo jadi balik mesia merasalah minum alpokat chocolate tetiap hari selama seminggu hahahaha.


First time saya minum time pergi tanjung pinang 3-4 tahun dulu lepastu terus jatuh cintan sama air avocado coklat. Sejak tu tiap kali family members pergi Indonesia mesti pesan beli avocado. Selain buat air boleh jugak buat jadi masker rambut, sejuk kepala berkilau rambut iolss.


Jus alpokat ni sedap minum sesejuk, natual taste dia kalo buah masak manis tapi kalo kena yang buah tak masak pahiiit gila. Lagi pahit dari peria. Peria tu ko mampu lagi tahan pahit kalo buat ulam yang ni ko tak mampu nak gigit pon pahitnya. Letak atas lidah pon ko akan rasa nak muntah *bercakap dari pengalaman babeh* hahahaha. Nak lagi sedap untuk buat air tambah susu pekat pastu dressing dia letak syrup coklat. Tak letak pon takpe tapi kalau dah rasa nak minum yang macam kat Indon punya belilah yang hershey's tu baru rm 12.90 sebotol.


Cara dia mudah aje, ambik isi avocado tu saje yer blend sekali dengan susu pekat tambah air siket. Kalo nak buat blended tambah je lah ais masa blend. Siap! pastu letak coklat dalam gelas, minum. Yang penting kena ada avocado je yang lain sampingan.


Oh yer masa kikis isi avocado tu jangan sampai ke dasar kulit yer macam gambar kat bawah ni takut nanti terpahit. Kikis manja manja cukup yang balance ambik buat masker rambut. Untuk buat masker rambut pon senang ambik isi avocado blend kosong maksud dia blend isi sahaja tak payah cambut air dan susu. Kang campur susu ada yang bengkak kepala semut datang gigit.


okey tu je nak share, idea dah kering huhuhu.

4 comments:

  1. wah...thanks for sharing...x leh nak agak la bila ovocado ni masak betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. along kena picit2 sikek kalo keras xmasak lg lah jwbnya tu hehehe..

      Delete
  2. wah. sedap nye. dah lama tak makan buah avocado

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sangat..
      pi cari kat giant ada kekadang hehe

      Delete

Cakap memolek neh.. trime kasih ^_^