Thursday, August 2, 2012

Resepi | Cornflakes Madu Senang Mudah Ringkas


Assalamualaikum!


Saya baru balik dari kampung lawatan minggu lepas, penat tak habis lagi tapi lupakan itu semua. Saya pergi sana sebenarnya lawat mak saya kat sana sesambil tu sempatlah buat 5 jenis biskut raya hehehe. Dalam masa seminggu siap semua, gigih sangat buat sampai tersengguk sengguk kat meja makan hahahaha. Habislaaa siapa datang rumah nanti mesti ngantok bila makan biskut saya hahaha.


Sebelum saya melengcong ke mukadimah lain meh sini saya share resepi salah satu biskut yang saya buat Cornflake Madu.


Bahan-bahan (dapat lebih kurang 150-200 biji)


1 kotak besar Cornflakes (500g) * saya pakai jenama Nestle sebab lagi lemak dan tebal*
250g butter *saya pakai buttercup*
10 sudu besar madu
8 sudu besar gula *saya dah kurangkan supaya manisnya lite-lite aje*
Paper cup
Manik manik gula *ikut suka*


Cara-cara membuatnya


1) Panaskan butter (make sure butter berada di suhu bilik), bila dah cair masukkan gula. Bila gula dah cair then masukkan madu. Kacau bagi kesemua bahan tersebut sebati.
2) Semasa bahan tadi masih panas, masukkan cornflakes *sikit demi siket* sambil gaul sehingga rata.
3) Then menggunakan sudu kecil, masukkan cornflakes tersebut dalam paper cup. Untuk tampak cantik taburkan manik-manik gula keatasnya.
4) Panaskan oven pada suhu 160 celcius, bakar selama 10-15 minit/ sehingga tampak perang.

Siap duduk dalam cup, kalau rajin nak berseni letak cornflakes seperti kelopak bunga. Kalau malas jadilah rupa macam yang saya itu hehehe

Siap tabur manik manik gula

Siap dibakar, berwarna keperangan. Bila sejuk masukkan dalan bekas.


Kalau saya rajin lagi saya share resepi yang lain pulok okeh. Sementara ni, bolehlah buat cornflakes madu ni dulu :p
Selamat mencuba!

8 comments:

  1. my favret..wajib buat tiap2 tahun..sedap kan..

    ReplyDelete
  2. cik tuan tanah...mintak resepi. Penah buat dulu2 kala skrg dah lupa. Nak try buat utk thn ini sbb anak suka.

    ReplyDelete
  3. saya pun dulu slalu buat yg milo punye sebab tak bakar letak dlm peti ais je...skrng dah tak keje nak try ar buat....hihihi

    ReplyDelete
  4. Nk tnye. . gne gula kastor atau yg biasa je

    ReplyDelete

Cakap memolek neh.. trime kasih ^_^