Friday, November 2, 2012

Resepi | Ubi Kayu Rebus Tabur Gula

Assalamualaikum!


Ingat tak lagi entri saya pasal ubi kayu?
yer..
yer..
ubi kayu lagi selagi tak puas selagi tu saya akan makan ubi kayu tapi macam tak pernah puas je makan ubi hahahaha. 
Kalau korang nak resepi ubi kayu gaul kelapa boleh ikut resepi kat SINI


Tapi sekarang ni saya nak kasi resepi ubi kayu jugak cumanya bukan gaul kelapa tapi ubi kayu tabur gula. Ni pon nak kasi resepi kan, padahal senang bebenor macam malu pon ada nak kasi resepi tapi dah ada gambar jadi buleh lah saya kasi jugak. Kalo ko tak pernah kenal ubi kayu macam mana haaa tengok sini rerapat. 
Ini ubi kayu yer bukan kayu buruk. Rupa je buruk tapi rasanya tak buruk pasai tu orang kata biar rupa buruk janji sedap. Tapi sebelum nak sedap tu ko kena pandai jugak jangan main taram je.


Ubi kayu biasanya panjang dan besor tapi kalo ko nak yang sedap sila cari ubi yang tak tua, sebabnya kalo ubi tua memang merasa lah ko makan sambil buang urat jerami ubi. Tak syok weh makan dengan jerami tak tenang nak menguyah. Memula ko kena buang dulu lapisan kulit ubi yang keras, part ni memang seksa woooiii sampai merah-merah tangan jadi sila hati-hati secara berlebihan.



Bila dah siap ko kena basuh lagi sekali ubi tu bersih-bersih. Kemudian boleh masukkan air. Kuantiti air yang perlu adalah sampai ubi tu tenggelam, kalo nak letak air lebih pon takpe takde effek pon. Jangan lupa letak garam. Yang ni penting sebabnya kalo ko tak letak garam maka tak lengkaplah rasa ubi. Otomatik ubi akan jadi tak sedap huhuhu.




Pastu rebus ubi tu sampai semuanya empuk. Acane nak tau ubi tu dah empuk? senang je, bila ko angkat ubi tu nampak yang kaler ubi tu dah bertukar jadi kuning dan bila ko cucuk rasa dia dah lembut. Lagi lama rebus lagi sedaaaap sebab dia dah empuk. Bila dah semua empuk bolehlah toskan dan nak makan sedap tabur gula masa ubi tu masih panas sebabnya nanti gula tu akan meresap masuk. Kalo ko tabur gula time ubi sejuk memang ko mamah gula seketul seketul ler jawabnya.


Sebenarnya kalo ko malas main tabur-tabur gula ko boleh buat cara senang zaaassss, caranya masa ubi dah last stage kiranya masa semua ubi dah bebetul empuk ko campak gula masuk periuk pastu biar dia mendidih sampai semua gula hancur. Tambahlah seberapa banyak gula yang ko nak ikut tahap kesukaan masing-masing. Ok dah siap! eh kalo nak ubi sedap lagi boleh campak masuk daun pandan masa merebus jugak. Sekarang dah nak masuk musim hujan memang in sangat dengan ubi.




Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Cakap memolek neh.. trime kasih ^_^